Šifra: | 4901601201987 |
Veličina: | 25,2x9,4x5 cm |
Proizvođač: | KAI EUROPE GmbH |
Zemlja proizvodnje: | Japan |
Uvoznik: | Gastromaster d.o.o; Beograd |
OŠTRENJE
Kamen za oštrenje treba potpuno natopiti vodom oko 10 minuta pre upotrebe. Uverite se da na površini kamena tokom oštrenja uvek bude vidljiv blagi sloj vode. Ovo osigurava da je ivica noža dovoljno ohlađena.
I. OŠTRICE BRUŠENE SA OBE STRANE
a. Postavite kamen za oštrenje po dužini ispred sebe na radnu površinu. Postavite nož ispred sebe tako da ivica bude okrenuta prema vama pod uglom od 45° u odnosu na kamen i podignite ga pod uglom za oštrenje od 15° u odnosu na brusni kamen.
b. Započnite oštrenje na vrhu sečiva. Nanesite mali pritisak tako da ne postoji razmak između brusnog kamena i sečiva.
c. Laganim pritiskom gurnite nož od sebe preko kamena, a zatim ga povucite prema sebi preko kamena bez pritiska. Nastavite na ovaj način, pomerajući vrhove prstiju prema dršci dok vučete nož prema sebi, pomerajući tako nož prema dršci, sve dok ne naoštrite celu ivicu. Ponovite ovaj proces oštrenja u zavisnosti od stanja noža. Iskustvo pokazuje da je za to neophodno najmanje pet prolaza.
d. Okrenite nož i ponovite proces oštrenja sa istim brojem ponavljanja.
e. Nož i brusni kamen temeljno isperite čistom vodom.
II OŠTRICE BRUŠENE NA JEDNOJ STRANI
a. Postavite kamen za oštrenje po dužini ispred sebe na radnu površinu. Držite nož ispred sebe sa ivicom okrenutom prema vama pod uglom od 45° u odnosu na kamen i postavite ga naoštrenom stranom u donji deo kamena.
b. Započnite oštrenje na vrhu sečiva. Nanesite mali pritisak na ivicu vrhovima prstiju tako da ne postoji razmak između brusnog kamena i sečiva. Ugao brušenja je rezultat prvobitnog oštrenja i ne treba ga menjati ako je moguće.
c. Laganim pritiskom gurnite nož od sebe preko kamena, a zatim ga povucite prema sebi preko kamena bez pritiska. Nastavite na ovaj način, pomerajući vrhove prstiju prema dršci dok vučete nož prema sebi, pomerajući tako nož prema dršci, sve dok ne naoštrite celu ivicu. Ponavljajte ovaj proces oštrenja u zavisnosti od stanja noža sve dok se ne uklone neravnine*. Iskustvo pokazuje da je za to neophodno najmanje pet ponavljanja.
d. Okrenite nož i postavite šuplju stranu sečiva ravno na kamen. Gurnite nož preko brusnog kamena uz mali pritisak dok se neravnina* više ne oseća. Alternativno, neravnine možete ukloniti i najlonskom četkom ili novinama.
e. Nož i kamen za oštrenje temeljno isperite čistom vodom.